Tak dawniej w Polsce  wyglądała Wigilia. 
 
 Bo teraz nie obowiązuje już w ten dzień post i zakaz spożywania dań mięsnych
 
 Wieczerza wigilijna zawsze składała się z postnych prostych dań.
  Ich ilość bywała różna na przestrzeni dziejów. 
 Obecnie przyjmuje się, że ma ich być 12. 
 Tyle ile miesięcy w roku i ilu apostołów.
  Potrawy powinny składać się z płodów rolnych, leśnych i z wodnych.
  A więc na stole muszą znaleźć się ryby, mąka, kasza, grzyby, owoce, miód, orzechy. 
 Gdyby czegoś zabrakło, zabraknie i w całym roku.
  Należy też spróbować każdej potrawy z tego samego powodu.
  Każdy element symbolizuje również konkretne wartości.
 Wieczerza zaczyna się od dzielenia opłatkiem.
  Symbolem pokoju, jedności, zgodę a także dostatku chleba.
  Chleb z kolei oznacza początek i dobrobyt. 
 Zboża są znakiem pomyślności i płodności. 
 Ryby są ściśle związane z chrześcijaństwem.
  Mają przypominać o zmartwychwstaniu i nieśmiertelności duszy.
  Grzyby symbolizują świat duchowy.
  Groch i kapusta oznaczają siły natury i zdrowie, mak płodność a miód ma zjednywać przychylność sił nadprzyrodzonych.
  Orzechy i jabłka mają zapewnić zdrowie przez cały rok.
 Niewątpliwie  Wigilia to wstęp do jednego z najpiękniejszych, 
najbardziej magicznych świąt. Bożego Narodzenia, i oczekiwanie na 
Pasterkę w gronie rodzinnym. Po kolacji chodziło się całą gromadą na 
mszę o północy czyli na Pasterkę.
 
 Tak świętowali ojcowie nasi.
 
  Dobrze jest celebrować ten czas. 
 W końcu czekamy na to Święto cały rok.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz