czwartek, 19 grudnia 2013

Tak dawniej w Polsce wyglądała Wigilia.

Bo teraz nie obowiązuje już w ten dzień post i zakaz spożywania dań mięsnych

Wieczerza wigilijna zawsze składała się z postnych prostych dań.
Ich ilość bywała różna na przestrzeni dziejów.
Obecnie przyjmuje się, że ma ich być 12.
Tyle ile miesięcy w roku i ilu apostołów.
Potrawy powinny składać się z płodów rolnych, leśnych i z wodnych.
A więc na stole muszą znaleźć się ryby, mąka, kasza, grzyby, owoce, miód, orzechy.
Gdyby czegoś zabrakło, zabraknie i w całym roku.
Należy też spróbować każdej potrawy z tego samego powodu.
Każdy element symbolizuje również konkretne wartości.
Wieczerza zaczyna się od dzielenia opłatkiem.
Symbolem pokoju, jedności, zgodę a także dostatku chleba.
Chleb z kolei oznacza początek i dobrobyt.
Zboża są znakiem pomyślności i płodności.
Ryby są ściśle związane z chrześcijaństwem.
Mają przypominać o zmartwychwstaniu i nieśmiertelności duszy.
Grzyby symbolizują świat duchowy.
Groch i kapusta oznaczają siły natury i zdrowie, mak płodność a miód ma zjednywać przychylność sił nadprzyrodzonych.
Orzechy i jabłka mają zapewnić zdrowie przez cały rok.
Niewątpliwie Wigilia to wstęp do jednego z najpiękniejszych, najbardziej magicznych świąt. Bożego Narodzenia, i oczekiwanie na Pasterkę w gronie rodzinnym. Po kolacji chodziło się całą gromadą na mszę o północy czyli na Pasterkę.

Tak świętowali ojcowie nasi.

Dobrze jest celebrować ten czas.
W końcu czekamy na to Święto cały rok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz